TEMA
|
KEBUDAYAAN
|
TAJUK
|
Kuih Oh Kuih!
|
FOKUS UTAMA
|
Standard Kandungan
|
2.6
|
Membaca pelbagai bahan
sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca.
|
Standard Pembelajaran
|
2.6.1
|
Membaca pelbagai bahan
kreatif yang sesuai untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelaancaran
bacaan
|
|
FOKUS
SAMPINGAN
|
Standard Kandungan
|
1.4
|
Bertutur,berbual,dan
menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai dalam situasi
formal dan tidak formal secara bertatasusila
|
Standard Pembelajaran
|
1.4.4
|
Bertutur
dan menyatakan permintaan dengan intonasi yang betul tentang sesuatu perkara
dalam situasi tidak formal secara bertatasusila.
|
|
OBJEKTIF
|
Pada
akhir pengajaran , murid dapat :
i.
Membaca bahan untuk menambah kosa kata dan meningkatkan
kelancaran bahasa.
ii.
Menyatakan permintaan dengan intonasi yang
betul dan secara bertatasusila tentang sesuatu perkara dalam situasi tidak
formal
|
||
PENGISIAN
KURIKULUM
|
i.
Ilmu : Kajian Tempaatan
ii.
Nilai : Rajin , keyakinan diri , kerjasama
KBT : Kecerdasan Pelbagai , Kontekstual
EMK : Kreativiti dan Inovasi
|
||
SISTEM
BAHASA
|
Tatabahasa : kata nama kerja
Kosa kata :
koci , lempeng , keria ,baulu , tepung pelita , kuih lapis ,
Apam .
|
||
MEDIA
|
Kad
perkataan , kad gambar , video
|
AKTIVITI
|
PENGISIAN KURIKULUM
|
CATATAN
|
SET
INDUKSI
1.
Guru mempamerkan video tentang kuih
2.
Guru bersoal jawab dengan murid tentang
kuih yang terdapat dalam video.
Contoh soalan :
·
Pernahkah murid makan kuih yang terdapat
dlam video ?
·
Apakah nama kuih yang diketahui oleh murid
?
·
|
Ilmu
:
Nilai
: menghargai
EMK
: Kreativiti dan
inovasi
|
|
LANGKAH
1
1. Guru
mempamerkan seni kata lagu ‘ Kuih Tradisional ‘
2.
Guru meminta murid menyebut nama – nama
kuih yang disebutkan dalam seni kata lagu tersebut sambil mempamerkan kad
gambar kuih tersebut.
3.
Guru mencatatkan nama – nama yang telah
disebutkan oleh murid dan membimbing murid menyatakan cara kuih dimasak sama
ada goreng , rebus , bakar , atau kukus .
|
Ilmu
– Pend. Muzik
Nilai
– rajin
EMK
: Kreativiti dan
inovasi
|
Seni
kata lagu
Latihan
cara kuih dimasak
|
Langkah
2
1.
Guru membimbing murid membaca seni kata
lagu yang dipaparkan.
2.
Murid membaca seni kata lagu
- Secara
individu
- Secara
kumpulan
3.
Guru membimbing murid menyanyikan lagu.
4.
Murid diminta membaca nama – nama kuih dan
menkategorikannya dalam kumpulan kuih manis dan kuih pedas .
|
Ilmu
: Kajian Tempatan
Nilai
: Keyakinan diri
EMK
: Kreativiti dan
inovasi
|
Latihan
rasa kuih
|
Langkah
3
1.
Murid membaca semula nama – nama kuih dalam
seni kata lagu yang dipaparkan oleh guru.
2.
Murid dalam kumpulan kecil berbincang dan
memikirkan cara mengubah suai rasa atau bentuk kuih mengikut keativiti
mereka.
3.
Murid membentangkan hasil kerja kumpulan
mereka.
|
Ilmu
: Kajian Tempatan
Nilai
: Keyakinan diri
EMK: Kreativiti dan
Inovasi
|
|
Langkah
4
Pentaksiran
1.
Murid membaca dialog yang disediakan dengan
sebutan dan intonasi yang betul.
2.
Murid mencari makna perkataan yang berwarna
Pemulihan
1. Guru
membimbing murid membaca dan mengeja nama – nama kuih.
Pengayaan
1.
Murid – murid membaca frasa – frasa yang
terdapat dalam lembaran kerja yang diberi.
2.
Murid menkategorikan cara – cara kuih
dimasak.
|
Ilmu : Kajian Tempatan
Nilai : Keyakinan diri
KBT : BCB
KB : menjana idea
|
Kad
perkataan
Kad
gambar
Pengayaan
|
Penutup
·
Murid menyanyikan lagu
semula dengan gerakan
bebas
|
|
|
Refleksi Guru Pelatih
:
..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Catatan Pensyarah/
Guru Pembimbing :
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
No comments:
Post a Comment